top of page

Domaine
Terre des Dames

Lidewij tonneaux paysage.png

Murviel les Béziers 

Terre des Dames is sinds 2002 het wijndomein van Lidewij Van Wilgen. 

De Nederlandse wijnmaakster verhuisde in 2001, samen met haar echtgenoot en 3 kleine kinderen vanuit Amsterdam, waar ze jarenlang een succesvol reclamebureau leidde, naar het Zuid-Franse Murviel les Béziers.

Ze volgde enkele intense opleidingen in wijngaardbeheer en vinificatie en herstelde alle bestaande wijngaarden. Op vandaag is de structuur van de wijngaarden van Terre des Dames nog dezelfde als tweehonderd jaar geleden. 13 hectare wijngaard is verdeeld in 25 verschillende kleine percelen ieder met hun eigen karakter. Ze zijn omringd door stenen muurtjes en een natuurlijke begroeiing van eiken, olijfbomen en kruiden als tijm en rozemarijn.

De wijnkelder werd gerestaureerd en het vinificatiemateriaal volledig vernieuwd.

Alle druiven worden met de hand geplukt en streng geselecteerd. Het rendement wordt bewust heel laag gehouden en is niet hoger dan 35hl/ha.

Sinds 2005 werkt Lidewij volledig biologisch in de wijngaard en biodynamisch in de kelder.

Al de wijnen van Terre des Dames hebben een opvallende frisheid dankzij de unieke bodem en ondergrond.

Ondertussen zijn haar wijnen internationaal bekend en staan ze op de wijnkaart van heel wat gastronomische restaurants waaronder enkele sterrenrestaurants in Londen.

Jancis Robinson, de bekende Britse wijncriticus, journaliste en wijnschrijfster rekent de wijnen van Terre des Dames tot haar favoriete Languedoc wijnen.

Domaine
Fond Croze

Het domein Fond Croze ligt in het pittoreske dorpje Saint-Roman-de-Malegarde in de Rhônevallei op enkele kilometers van de toeristische trekpleister Vaison-la-Romaine.

Bruno en Daniel Long namen in 1997 het domein van vader Raymond over en bouwden er volledige nieuwe kelders.

Ondertussen is ook de zoon van Daniel, Guillaume Long in het bedrijf gestapt en is het domein vandaag in handen van de 4de generatie sedert 1918.

Bruno, oenoloog neemt de vinificatie en het werk in de kelder voor zijn rekening. Daniel, chef de culture is de persoon die alle werk in de wijngaard coördineert. Guillaume helpt en ondersteunt zijn vader en oom.

Het domein is ondertussen 80ha groot met wijngaarden verdeeld over de gemeenten Rasteau, Cairanne, Saint-Roman-de-Malegarde, Buisson, Villedieu, Tulette en Suze-la-Rousse.

De best gesitueerde wijngaarden liggen op 100m hoogte, op de uitlopers van Les Dentelles de Montmirail, een bergstreek aan de Zuidelijke kant van de Mont Ventoux.

Door de hoge ligging, de vele keien in de bodem en de pontiasse, een koele wind die de wijngaarden afkoelt, hebben ze niet alleen weinig last van vocht en schimmels in de wijngaard maar bezitten de wijnen een flinke portie frisheid. Sedert 2009 werken zij dan ook volledig biologisch.

Neem daarbij de mogelijkheid om verschillende percelen apart te laten vergisten in kleine betonnen kuipen of inox tanks, een gemiddelde opbrengst van 40hl/ha en je krijgt één voor één schitterende wijnen in het glas.

De wijnen van Fond Croze worden over de hele wereld geëxporteerd van Duitsland, Denemarken, Zwitserland tot Amerika, Japan, Australië …

image001.png
bottom of page